Стратегия за футболни залози

Ако потърсите за „футболни стратегии“ онлайн, ще бъдете посрещнати от стотици сайтове, които ще ви обещават сигурен начин да победите букмейкърите. Въпреки това, в действителността тази задача е далеч по-трудна, отколкото звучи на пръв поглед и отколкото ви обещават „специалистите“.

Добре известен факт е, че само малък процент от хората наистина успяват да победят букмейкърите и си докарват дългосрочни печалби от спортни залагания. Залагането на футболни срещи не е лесно и няма сигурен начин да си гарантирате печалба, въпреки стотиците стратегии. Хората, които действително правят пари от залози, играят в големи обеми и знаят, че ще загубят почти толкова от залозите си, колкото ще им бъдат и спечелените. Да успяваш да поддържаш 50% успеваемост на залозите си при коефициент над 2.00 е голям успех и е гарант за осигуряване на печалба в дългосрочен план.

Дисциплина

Макар и да сме писали за необходимостта от спазване на дисциплина, ще го направим отново, защото винаги трябва да се говори за нея, когато става въпрос за стратегии в спортните и футболни залагания.

Подценяването на нуждата от дисциплина, когато се правят спортни залози, води до падението на много от залагащите. Загубата на дисциплина, независимо дали става въпрос за случаи на отпускане след добра серия или за опит да се възстановят натрупаните загуби, е сигурна рецепта за катастрофа и евентуално много житейски проблеми. Ако решите да използвате стратегии за залагане, абсолютно необходимо е да направите всичко възможно да се придържате към тях, независимо от обстоятелствата и емоциите си. Стратегията се нарича неслучайно стратегия и отклоняването от нея няма да ви донесе никаква полза.

Ето два примера за лоша дисциплина:

1. Вашата стратегия е да залагате на всеки един залог по 100 лв. и сте спечелили 5 залога един след друг. Чувствате сте изключително уверени в способностите си и имате чувството, че на каквото и да заложите, то ще е успешен залог. Решавате да заложите печалбата от 500 лв., която сте натрупали от предишните си пет залога, на някой мач, за който се чувствате сигурни в успеха му. Залогът е губещ и сте в изходна позиция.

2. Загубили сте 3 залога подред и размерът на всеки един от залозите отново е бил 100 лв. Търсите начин да възстановите тези загуби и заради това залагате за тежък аутсайдер при 10.00 коефициент. Вашата стратегия по принцип е да залагате на мачове с коефициент около 2.00, но сте я променили в резултат на предишните си загуби. Както и се очаква, този залог е губещ и вече серията ви от неуспешни залози е нараснала на 4.

Описахме два губещи примера, но, разбира се, технически е напълно възможно да направите същите стъпки и да спечелите от тях. Въпреки това, действията ви все още биха били напълно грешни и подобни навици биха ви донесли само загуби в дългосрочен план. Усложняването на загубите или увеличаването на залога при печеливша серия означава, че си оставяте по-малко място за грешки и увеличавате шанса да фалирате в краткосрочен план.

Трейдинг на живо

Това е може би една от стратегии за залози, която консумира най-много енергия от прилагащия я. Трейдингът на живо представлява поставяне на залог в началото на един мач с поглед да направите залог на противоположното нещо при последваща промяна на коефициентите. Тази стратегия може да бъде приложена успешно и в действителност има много хора, които се прехранват от нея в борси за залози като Betfair.

Чрез проучване на начина, по който отборите започват мачовете си при определени обстоятелства, често можете да намерите „търгуеми“ позиции на борсите за залози. Ако очаквате ранен гол в мача, можете например да заложите за Над 2,5 гола преди началото му или в самото му начало. Ако падне ранен гол, коефициентът за Над 2,5 гола ще бъде драстично намален, а това ще ви позволи да заложите за Под 2,5 гола (при по-голям коефициент, който ще ви осигури гарантирана печалба, независимо от резултата). Това може да се практикува не само в борсите за залози като Betfair,

Ето един пример, който ще ви обясни системата по-лесно:

1. Залагате 100 лв. за Над 2,5 гола преди мача на коефициент 2.00.
2. Отбелязва се гол в петата минута, точно както и сте очаквали!
3. Коефициентът за Над 2,5 гола спада до 1,50. Този за Под 2,5 обаче се е вдигнал на 2.50, поставяте още едни 75 лв. залог за Под 2,5 гола и вече можете да спрете да гледате мача – каквото и да стане, вие ще спечелите.

Това е един опростен пример за това колко бързо може да се гарантира печалба. Понякога не е толкова лесно, но с правилното проучване, можете да си изградите много успешна стратегия.

Трейдинг преди мача

Тази концепция е подобна на трейдинга на живо. Трейдингът преди мача изисква следене на движенията на коефициентите. Тъй като обикновено промените в коефициентите преди началото на мача са малки, трябва да поставяте по-големи залози, за да има смисъл от цялата тази работа. Трябва също така да бъдете и по-търпеливи, тъй като понякога ще се минат дни до промяната на коефициентите.

Как да знаете кога и къде да трейдвате? Това е труден въпрос, но трябва да му отговорите с увереност, преди сериозно да се захванете с предизвикателството. Най-добрите в бизнеса са страхотни експерти както във футболните залози, така и в разчитането на пазарите, много от тях дори имат опит в работата с фондови пазари. Понякога могат да се забележат тенденции, които са в следствие от навиците на останалите залагащи. Например, ако откриете, че всяка събота сутрин коефициентите за определен клуб спадат, можете да предположите, че някои богати играчи имат афинитет към този отбор. На предния ден можете да заложите за този отбор при малко по-голям коефициент, а в събота сутрин да влезете в Betfair и да заложите „ПРОТИВ“ този отбор и да си гарантирате печалба. Както вече споменахме, тази стратегия изисква детайлен анализ и голям баланс, за да бъде рентабилна.

Двойни и тройни залози

Използването на двойни и тройни залози не е непременно най-добрата стратегия за спортни залози в света, но има много хора, които се кълнат в нея. Причината за любовта към двойните и тройните залози е, че понякога само така може да се получи разумна възвращаемост.

Ползата от правенето на залози с малки коефициенти в единични залози не изглежда достатъчно голяма, за да оправдае риска. Залагането на 100 лв. на 1.30 коефициент не изглежда никак рентабилно. Въпреки това, при комбинирането на три залога с коефициент по 1.30 се получава общ коефициент от 2.20. Вече рискувате вашите 100 лв., за да спечелите 220 лв., в което вече има смисъл. Всяка една от селекциите изглежда с много голяма вероятност за успех, така че мнозина твърдят, че рискът от тези залози е много по-малък, отколкото рискът при единичен залог на 2.20 коефициент.

Рискът на тази стратегия е, че само една селекция може да ви прецака целия фиш. Ако два от отборите спечелят с по 4:0, но другият направи равенство, залогът е губещ. Може да се направят пари от тези акумулаторни фишове, но трябва да знаете, че с всеки следващ добавен мач във фиша риска от загуба става драстично по-голям. Тази стратегия обикновено се използва от запалени футболни фенове, които знаят това-онова за спорта, но не приемат спортните залози прекалено на сериозно.

Записване на резултатите

Фактът, че само 2% от залагащите правят последователни печалби от спортни залози вероятно ви звучи малко депресиращо. Сигурно и ви се струва малко невярно и си мислите, че процентът е по-голям. Това е поради простата причина, че хората не си водят записки на своите печалби и загуби. Много хора имат селективна памет, когато става въпрос за тяхната история в спортните залагания. Редките печалби се запомнят лесно, докато загубите бързо се забравят. Затова се получава и парадокса, че много хора се мислят за печеливши играчи, а всъщност не са.

Описаните стратегии в тази статия са само капка в морето от хилядите различни начини, чрез които можете да подходите към залозите. Който и от тях да изберете, независимо дали е споменат в статията или не, със сигурност да имаш някаква стратегия, дори и да не е най-добрата, е по-добре, отколкото да нямаш стратегия изобщо. Трябва да изберете тази стратегия, която ще работи добре за вас. Например, ако нямате много време да се занимавате със спортните залози, не избирайте стратегия като трейдинга преди или по време на мача.